Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2011

«Μαμά» είναι η λέξη που δεν άκουσε

Είσαι 17 χρονών, έγκυος και με καρκίνο που πρέπει να αντιμετωπίσεις άμεσα.
Αν προχωρήσεις στη θεραπεία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για το έμβρυο.
Αν συνεχίσεις με την εγκυμοσύνη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και για σένα.

Τι κάνεις;


Στις ανασκοπήσεις του 2011 δε θα τη δούμε αυτήν την ιστορία, αλλά είχε πολύ κουράγιο αυτό το κορίτσι! Δεν άκουσε το μωρό της να τη φωνάζει «Μαμά», είναι όμως από τα καλύτερα παραδείγματα Μητέρας.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 15, 2011

Προ-Χριστουγεννιάτικη βόλτα

Μία μικρή βόλτα στο κέντρο της Καβάλας, 10 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.
Από τη μία, η γιορταστική διακόσμηση, τόσο στους δρόμους όσο και στα καταστήματα. Υπάρχει μεν, και μάλιστα οπτικοακουστικά, αλλά χωρίς τίποτε ιδιαίτερο ή διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές. Εντάξει, υπάρχει η οικονομική κρίση αλλά είναι η εύκολη δικαιολογία άραγε και για την έλλειψη φαντασίας;
Μου άρεσε μία κατασκευή που είδα στο δημοτικό κήπο [απολογούμαι εδώ για την έλλειψη φωτογραφιών, σκέφτηκα εκ των υστέρων να γράψω κάτι εδώ πέρα... αν βγάλω φωτογραφίες στις επόμενες βόλτες μου, θα τις προσθέσω]. Είναι σα σπιτάκι με ζωγραφιές στο εξωτερικό των «τοίχων» και με τρύπες σε συγκεκριμένα σημεία, απ' όπου κάποιο παιδάκι μπορεί να βγάλει το κεφάλι του και ο γονιός του να το φωτογραφήσει ως μέρος της εικόνας. Και μόνο που σκέφτηκα τη σκηνή, χαμογέλασα.
Κόσμος υπήρχε σχετικά πολύς (για εργάσιμη ημέρα), είτε κάνοντας ψώνια ή πίνοντας τον καφέ του. Όχι σε όλα τα καφέ όμως· μόνο 1-2 ήταν γεμάτα, τα άλλα ήταν πιο «αραιοκατοικημένα». Είδα όμως και αρκετούς ζητιάνους, κλειστά ή άδεια καταστήματα (και στους κεντρικούς δρόμους) ή άλλα υπό εκποίηση ή με ταμπέλες «Κλείνουμε - προσφορές», είδα και βρώμικα πεζοδρόμια και αγχωμένα πρόσωπα.
Καθημερινές εικόνες που δεν ξέρω αν οι γιορτές που έρχονται θα τις βελτιώσουν ή θα τις κρύψουν προσωρινά με ένα πέπλο χρυσόσκονης, για να το αποτινάξουμε σε ένα μήνα και να συνεχίσουμε τη ζωή μας.
Τουλάχιστον, χαμογελάμε στον ιδιωτικό μας βίο;