Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

Προσκλήσεις εκδηλώσεων / How to create a facebook event

«Θέλεις να έρθεις μετά το μάθημα να παίξουμε στο σπίτι μου;» ρώτησε ένα κοριτσάκι τη φίλη του.

Τελευταία παρατηρούμε πως πολλές προσκλήσεις για εκδηλώσεις, ειδικά μέσω των facebook events, είναι ελλειπείς και οι προσκεκλημένοι πρέπει είτε να μαντεύουν ό,τι λείπει ή να το μαθαίνουν χρησιμοποιώντας τη «μαιευτική μέθοδο». Το κοριτσάκι όμως του παραδείγματος, έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με μόνο 11 λέξεις.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να είναι μία πρόσκληση πλήρης;Τόπος

Πού θα γίνει η εκδήλωση;

Συνήθως ο τόπος ορίζεται εκ των προτέρων από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αν και υπάρχει η περίπτωση, σε μια πιο «χαλαρή» εκδήλωση, να οριστεί από τους συμμετέχοντες «στην πορεία», π.χ. «Πάμε για καφέ αύριο; Προτείνετε εσείς πού.»

Χρόνος

Πότε θα γίνει η εκδήλωση και από ποια ώρα θα ξεκινήσουμε να μαζευόμαστε;

Εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη ημέρα και ώρα (έστω και με την καθιερωμένη πια καθυστέρηση του «ακαδημαϊκού τετάρτου»), όχι «ξεκινάμε και βλέπουμε». Ειδικά για τις εκδηλώσεις που επαναλαμβάνονται (π.χ. παραστάσεις), στο facebook event δεν ορίζουμε τη διάρκεια της εκδήλωσης από την αρχή της πρώτης εκδήλωσης μέχρι το τέλος της τελευταίας. Αν μια εκδήλωση επαναλαμβάνεται, είναι πολλές εκδηλώσεις, όχι μία που διαρκεί ολόκληρη εβδομάδα.

Περιγραφή

Τι θα γίνει στην εκδήλωση;

Απαραίτητη πληροφορία για να αποφασίσει κάποιος να παραστεί σε μια εκδήλωση είναι να γνωρίζει από πριν (τουλάχιστον) το θέμα της. Κατά περίπτωση βέβαια, μπορεί να είναι λίγο «φλου», όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και είναι «μεταξύ φίλων».

Προσκεκλημένοι

Ποιοι άλλοι θα είναι παρόντες;

Εδώ είναι σημαντικό να οριστεί η εκδήλωση ως δημόσια ή ιδιωτική, ώστε να ξέρουν οι προσκεκλημένοι και ποιοι άλλοι θα είναι εκεί. Μπορεί να θέλω να αποφύγω κόσμο, βρε αδερφέ!

Ένα συνηθισμένο λάθος στα facebook events είναι να ορίζεται η εκδήλωση ως ιδιωτική (μέσω προσκλήσεων δηλαδή) ενώ η πρόθεση των διοργανωτών είναι να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι.

Αντί επιλόγου


Μοιάζει λίγο με οδηγό savoir vivre ό,τι έγραψα, αλλά δεν έχω τέτοιο σκοπό. Περισσότερο με ενδιαφέρει να μην ψάχνω (όπως κι εσείς φαντάζομαι) για πληροφορίες που θα έπρεπε να υπήρχαν ήδη διαθέσιμες.